În Bucovina există două două preparate specifice, păstrăvul afumat în cobză şi păstrăvul cu smântână, însă un preparat popular în pensiunile din Bucovina este păstrăvul prăjit. După ce au fost curăţaţi de solzi, evisceraţi, spălaţi şi apoi daţi cu puţină sare, păstrăvii trebuie lăsaţi circa jumătate de oră pentru ca să sarea să intre puţin în carne. După aceea, trebuie clătiţi în apă rece şi zvântaţi într-o cârpă curată. Se dau prin făină şi prin mălai după care se prăjesc în ulei fierbinte într-o tigaie. Păstrăvii se servesc cu mămăligă şi cu mujdei de usturoi sau cu lămâie. Mămăliga poate fi înlocuită cu o garnitură de legume.

Păstrăvul afumat în cobză este un preparat gustos şi spectaculos datoprită modului de prezentare. Păstrăvii sunt afumaţi la fum de lemn de brad, operaţiunea în urma căreia capătă o culoare arămie. Aceşti păstrăvi afumaţi sunt păstraţi apoi între ramuri proaspete de brad, strânse în nuiele de răchită care sunt împletite astfel încât seamănă cu o paletă sau cu o cobză, instrumentul popular care seamănă cu o chitară. Această cobză, în care întră 5… 6 exemplare care cântăresc în total circa un kg, a apărut din necesitatea de a transporta în bune condiţii şi de a păstra păstrăvii afumaţi timp de câteva zile, fără a-i pune în frigider.

Smântâna este utilizată mult în gastronomia bucovineană, inclusiv pentru prepararea păstrăvilor. Avem nevoie de 4 păstrăvi de circa 300… 400 de grame fiecare, de jumătate de kg de smântână, de puţin unt, de tarhon, piper şi sare. Curăţăm păstrăvii, îi spălăm, îi dăm cu sare, atât in interior, cât şi în exterior şi îi lăsăm la rece pentru câteva ore. Îi spălăm şi îi punem într-o tavă mai înaltă, unsă cu puţin unt, pe care o băgăm în cuptorul deja încălzit, la foc mic. Lăsăm tava în cuptor doar câteva minute, atât cât păstrăvii să înceapă să se rumenească, timp în care turnăm smântâna într-un vas, cu puţină sare şi o încălzim uşor până devine fluidă. Adăugăm tarhon şi piper râşnit şi omogenizăm, după care o turnăm peste păstrăvii din tavă. Lăsăm tava în cuptor pentru circa jumătate de oră, după care păstrăvul poate fi servit ca atare sau cu o garnitură de cartofi şi morcovi fierţi.

www.rri.ro/ro_ro/preparate_din_pastrav

Păstrăvul afumat în hârzob de brad a fost atestat ca produs tradiţional de Întreprinderea familială Paliștan I. Mihai din județul Bacău, iar firma Raitar din Suceava a primit două atestate de produse pentru rețetă consacrată respectiv pentru mușchi file afumat și jambon afumat fără os.

Aceste atestate au fost înmânate la deschiderea „Târgului de Crăciun”, care s-a desfășurat în weekend-ul trecut în curtea Ministerului Agriculturi, de către ministrul Achim Irimescu.

„Este în interesul nostru să protejam produsele naţionale, fiecare stat membru al Uniunii Europene îşi protejează produsele. Consumatorul român trebuie să fie informat corespunzător. Am să fac tot ce este posibil să promovez produsele româneşti, pe de o parte şi pe de altă parte să asigur o protecţie corespunzătoare producătorului şi consumatorului român”, a declarat Irimescu.

Printre bucatele „cu poveste” din diferite regiuni ale României care au fost expuse la „Târgul de Crăciun” se regăsesc produse din carne sau din lapte (brânză de burduf, telemea, caş dulce sau afumat, pastramă de oaie, urdă), produse din pește (păstrăv afumat în coaja de brad “Doftana”, salată de icre de crap și de știucă/zacuscă de pește/scrumbie marinată), produse de panificaţie şi patiserie (pâine cu cartofi, diverse sortimente de cozonac), siropuri, gemuri sau dulceţuri de fructe și altele.

/agroteca.ro/un-nou-produs-traditional-romanesc-pastrav-afumat-in-harzob-de-brad/

Lasă un răspuns